Bijverdienen met een Wajong-uitkering, zo werkt het
Ga je werken met een Wajong, dan wil je weten wat de gevolgen voor je uitkering zijn. Je ontvangt een Wajong-uitkering omdat je gezondheid het niet toelaat om te werken. Maar als het beter gaat of je kansen ziet om aan de slag te gaan, wil je dat natuurlijk. Hoeveel mag je dan bijverdienen? En wat valt er allemaal onder inkomsten?
Fijn dat je deels weer kan werken. Realiseer je dat je door jouw inkomsten uit werk op op je Wajong-uitkering wordt gekort. Toch ga je er in totaal vaak op vooruit. Ook klussen die je doet, zoals bijles geven of vrijwilligerswerk waar je een vergoeding voor krijgt, vallen onder werk. Dit moet je dan ook opgeven bij het UWV.
Welke Wajong heb ik?
Waar moet je rekening mee houden als je gaat werken met een Wajong-uitkering? Eerst is het belangrijk om te weten welke Wajong jij ontvangt. Er zijn er namelijk drie. De datum waarop je bent gestart, bepaalt in welke Wajong je zit:
1. de oude Wajong, aangevraagd vóór 2010
2. de Wajong 2010, aangevraagd tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015
3. de Wajong 2015, aangevraagd na 1 januari 2015
Goed om te weten: is je Wajong-uitkering gestopt vanwege je inkomsten uit werk, maar kun je niet meer werken door je beperking? Dan heb je tot je AOW-leeftijd recht op de Wajong-uitkering. Alleen de hoogte van je uitkering kan dan nog wijzigen.
Hoeveel mag je bijverdienen met de Wajong?
Het aantal uren in de week dat je kan werken bepaalt hoeveel je erop vooruit gaat. Dit noem je ook wel je arbeidsvermogen. Hoe meer je verdient, hoe lager je uitkering, maar hoe hoger je totale inkomsten zullen zijn. Dat is je uitkering plus je inkomsten uit werk. Ook je leeftijd bepaalt deels je inkomen. Ben je 18, 19 of 20 jaar, dan wordt gerekend met het minimumjeugdloon in plaats van het minimumloon.
Heb je arbeidsvermogen, dan is je Wajong-uitkering 70% van het minimumloon. Ga je deels weer werken naast je Wajong-uitkering? Dan ga je er altijd op vooruit. De overheid verrekent wel 70% van je inkomsten met jouw uitkering, maar je houdt per euro die je verdient, 30 cent over.
De rekenwijze hiervoor kan best ingewikkeld zijn. Daarom verwijzen we je naar de handige rekenhulp die het UWV heeft gemaakt. Hiermee bereken je zelf je totale inkomsten als je gaat werken. Ook berekent de tool wat jouw arbeidsvermogen is: het aantal uren dat je nu of in de toekomst kan gaan werken.
Bijverdienen met een oude Wajong-regeling
Val je onder de oude Wajong-regeling, uit 2010? Dan heb je misschien recht op een garantiebedrag als je uitkering lager uitvalt. Vraag in dat geval of jouw contactpersoon bij het UWV je helpt met de berekening hiervan.
Andere inkomsten die invloed hebben op je Wajong-uitkering
De volgende situaties beïnvloeden ook de hoogte van je Wajong-uitkering:
- je doet vrijwilligerswerk en krijgt hier een vergoeding voor. Als deze niet hoger is dan 180 euro per maand of 1800 per jaar, wordt dit niet verrekend met je uitkering. Is dit wel zo, dan gaat het hele bedrag van je uitkering af.
- je gaat als zelfstandige werken. Een schatting van de te verwachten inkomsten wordt dan op je uitkering ingehouden. Achteraf ontvang of betaal je het verschil terug.
Werken met een Wajong-uitkering
Het is goed om te weten hoe je kan berekenen wat de gevolgen zijn voor de hoogte van jouw uitkering. En hoe je ervoor zorgt dat je werk vindt dat je leuk vindt én bij jouw situatie past. Voor meer informatie over jouw Wajong-uitkering kun je terecht bij het UWV. Heb je hulp nodig bij het vinden van werk dat past bij jouw situatie? Neem dan contact op met Olympia Werkvertrouwen. Wij gaan graag samen met jou op zoek naar baan die bij je past.