Hoe besteed je als werkgever aandacht aan vitaliteit?

  • 26 okt. 2023 13:36

Vitaliteit heeft te maken met je gevoel van energie, passie en kracht, zowel fysiek als mentaal. In de context van een werkplek gaat het om het bevorderen van het gevoel van energie, enthousiasme en veerkracht bij werknemers. In de logistieke sector hebben werknemers vaak te maken met fysieke taken en strakke deadlines. Hoe creëer jij voor je medewerkers een vitale werkomgeving?

Bijdragen aan vitaliteit op de werkplek

Bedrijven in de logistieke sector kunnen op verschillende manieren bijdragen aan vitaliteit op de werkvloer. Vitaliteit is natuurlijk meer dan alleen maar stappen tellen. In een warehouse doen medewerkers al genoeg fysieke taken. Vitaliteit draait om het gehele welzijn van medewerkers. Die balans zit ‘m in het goed voor je medewerkers zorgen. Denk bijvoorbeeld aan dingen als het aanbieden van een groentepakket voor mensen die uit hun nachtdienst komen, zodat ze een gezonde maaltijd kunnen koken thuis. Of biedt die gezonde maaltijd aan tijdens een nachtdienst. Dit draagt allemaal bij aan de gesteldheid van je personeel.

Samenwerken met flexpartners en nadenken over vitaliteit

Samenwerken met flexpartners op het gebied van vitaliteit, brengt verschillende voordelen met zich mee. Flexpartners kunnen helpen bij de ontwikkeling en implementatie van vitaliteitsprogramma’s. Denk dan aan flexibele werkschema’s en training- en ontwikkelingsmogelijkheden. Daarnaast kunnen flexpartners een belangrijke rol spelen in het monitoren van vitaliteit van werknemers. Zij voeren regelmatig tevredenheidsonderzoeken en prestatiebeoordelingen uit.  

Kijken naar een individu

Een benadering waarbij men één strategie of oplossing voor alle werknemers toepast, past niet in de  moderne logistiek. Deze benadering houdt geen rekening met de behoeften en uitdagingen van individuele medewerkers. Werknemers in de logistieke sector zijn vaak verantwoordelijk voor verschillende taken en hebben ook verschillende vaardigheden. Als je hier als bedrijf geen rekening mee houdt, kan dit leiden tot ontevredenheid, frustraties of dat mensen zich niet gehoord voelen. Luister naar de individuele wensen en behoeften van medewerkers. Misschien heeft iemand behoefte aan flexibele werktijden, een specifiek opleidingstraject of wil iemand graag een kruk op de afdeling om even te zitten. Je ziet aan deze drie voorbeelden al dat wensen en behoeften uiteenlopend zijn. Ga in gesprek met je medewerkers en luister goed naar wat zij écht belangrijk vinden.

Een gezonde bedrijfscultuur

Luisteren naar de individuele wensen en behoeften van medewerkers is dus een van de dingen die bijdragen aan de vitale werkomgeving. Daarnaast is het ook belangrijk om medewerkers de ruimte te bieden om feedback te geven en ideeën te delen. In een drukke periode kunnen medewerkers misschien stress ervaren. Daar moeten leidinggevende zich bewust van zijn. 

Medewerkers moeten zich veilig voelen om te delen waar ze mee zitten. Dit heeft namelijk niet alleen invloed op hun welzijn, maar ook op de productiviteit van een bedrijf. Wanneer werknemers zich gezond en gelukkig voelen, zijn ze meer geneigd om gemotiveerd te blijven.


Gerelateerde artikelen